Jelentősen nőtt a reklámközvetítői tevékenység kapcsán kiszabható bírság összege

2017. januárjától a reklámokat közzétevő vállalkozásoknak érdemes lesz az eddigieknél is jobban odafigyelniük a reklámügynökségekkel kötött szerződéseikre, valamint az esetlegesen alkalmazott juttatási rendszerre és számlázási gyakorlatra. A reklámközvetítésre vonatkozó törvényi rendelkezések megsértése esetén ugyanis immár nem csak az ügynökségeket, hanem a reklámok közzétevőit is jelentős bírság fenyegeti. A kiszabható maximális bírság összege ráadásul az eddig kiszabható bírság ötszörösére emelkedett.

A Reklámtörvény 2015. évi módosítása vezette be a reklámközvetítői tevékenység vonatkozásában a fix árazást, amely értelmében a reklámközvetítő (azaz a reklámügynökségek) a hirdetési díj 15 %-ára jogosultak a reklámozóval kötött megbízási szerződés alapján. Az ügynökségek tehát 2015. óta nem jogosultak a reklám közzétevőjétől semmiféle díjazásra (így a 2015-ös módosítás eltörölte az ún. ügynökségi bónuszok rendszerét), ha pedig árengedményt kapnak, akkor annak összegét egy az egyben kötelesek átengedni a reklámozónak.

Mindezidáig csak az ügynökségek kockázata volt a fenti szabályok megsértése, a törvény ugyanis kimondta, hogy az elért vagyoni előny tízszeresése bírságolható az, akinél a vagyoni előny jelentkezik (azaz, ha az ügynökség jogellenesen bónuszt kapott a reklám közzétevőtől, vagy a kapott árengedményt nem adta át a reklámozónak, akkor csak és kizárólag az ügynökség volt bírságolható).

Ezen a rendszeren a 2017. januári módosítás akként változtatott, hogy immár nem csak a vagyoni előnyben részesülő fél bírságolható, hanem az is, aki a vagyoni előnyt nyújtja (azaz például a reklám közzétevőnek számító lapkiadók, online tartalomszolgáltatók stb. is bírságolhatóak).

A bírság összege ráadásul a jogellenesen elért vagyoni előny tízszereséről annak ötvenszeresére emelkedett.

A szigorítás tükrében tehát javasolt az érintett cégeknél a meglévő, illetve új ügynökségi szerződések, továbbá a juttatási rendszer és a számlázási gyakorlat alapos felülvizsgálata.

A Reklámtörvény módosításáról bővebben itt írtunk.

close
ENEN