ADATVÉDELEM

A cégek sokszor csak akkor figyelnek fel adatkezelési műveleteik szabálytalanságaira, amikor az adatvédelmi hatóság már eljárást folytat velük szemben. Mindenekelőtt az ilyen eljárások elkerülését, az akár húszmilliós nagyságrendű adatvédelmi bírság és más súlyos hatósági szankciók megelőzését szolgálja az adatvédelmi audit, melynek lefolytatását irodánk adatvédelmi szakértői végzik el – a megbízástól függően – akár valamennyi, akár egyes adatkezelési gyakorlatok tekintetében. Az adatvédelmi audit során részletes elemzést készítünk a társaság működése során megvalósuló adatkezelési folyamatok, az adatkezeléshez alkalmazott eszközök és módszerek jogszerűségéről. Az audit eredményei alapján kézzelfogható, gyakorlatias javaslatokat teszünk annak érdekében, hogy az auditált társaság a lehető leginkább megfeleljen az adatvédelmi szabályozásnak, illetve az arra alapított hatósági és bírósági sztenderdeknek.

Multinacionális cégek, cégcsoportok gyakran fordulnak hozzánk belső adatvédelmi szabályzat elkészítésének az igényével. Ez az igény ma már tipikusan kiterjed a telefon-, e-mail- és internethasználatra, valamint az elektronikus megfigyelés más módszereire (kamerarendszer üzemeltetés, GPS nyomkövetés, beléptető rendszerek). Az ezekre vonatkozó speciális előírások, valamint a hozzájuk kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatók megszövegezése az adatvédelem területén nyújtott jogi tanácsadási tevékenységünk egyik legjellemzőbb területe.

Irodánk számos esetben képviselte ügyfeleit a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság által indított hatósági eljárások során, így elmondható, hogy a Hatósággal való együttműködés területén széleskörű tapasztalattal rendelkezünk.

Az adatvédelem területén dolgozó munkatársaink szinte a kezdetektől figyelemmel kísérik az Európai Unió jogalkotó szervei által a közelmúltban véghezvitt adatvédelmi reformot. A reform eredményeként elfogadott adatvédelmi rendelet szabályai hamarosan felváltják a magyar adatvédelmi törvény előírásait (hatálybalépés: 2018. május 25.). A rendeletnek való megfelelés érdekében a vállalatok komoly változtatásokra kényszerülnek majd adatkezelési gyakorlataik vonatkozásában. Irodánk készséggel nyújt felvilágosítást abban, hogy a cégek előreláthatólag mely változásokra számíthatnak, és azokra hogyan készülhetnek fel optimálisan.

 

Kapcsolat

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám

Tárgy

Üzenet

close
ENEN